Senast uppdaterad 23 november, 2022 av Axel Hernborg

Axel Hernborg

Oavsett om du letar efter reseinspiration eller bara är nyfiken vilka byggunderverk hamnade på listan, är dessa 19 häftiga byggnader verkligen otroligt fantastiska.

Vad gör en byggnad vacker?

Du vet när du ser en byggnad som är vacker enligt dig. Men har du någonsin undrat vad gör den vacker?

Känslomässig påverkan av en byggnad

Varje byggnad ser olika ut och påverkar människor på olika sätt. Men det som föraktar vackra byggnader från fula byggnader är universellt. Fula, dåligt byggda byggnader är obehagliga att bo eller arbeta i, och kan även vara smutsiga, oordnade och byggda med inredningsfel. Allt detta gör dem djupt deprimerande.[2]

Nej, sådana byggnader kommer du inte hitta längre ner!

Design och dess psykologiska betydelse

Byggnaderna vi beundrar är i slutändan de som har positiva, eftersökta egenskaper som vänlighet, subtilitet, styrka, komplexitet och intelligens.

Men vad som anses vara vackert förändras över tid. Det finns alltid ett visst mode inom arkitekturen som bara slår oss. Men det finns sådana byggnader som kommer att vara för evigt och förbli vackra även när tiden går.[3]

För den människan verkar dock arkitekturens psykologiska inflytande vara betydande. Om vi har tur att bo i en vacker byggnad kan vi bli lyckligare och kanske till och med trevligare som människor. En vacker byggnad är vacker om du uppfattar den som vacker, det finns inget rätt eller fel. Människor har olika åsikter om vad som är skönhet. Det finns dock också vissa arkitektoniska riktlinjer eller principer för skönhet.[1]

Vilka byggstilar brukar uppskattas?

Som du kommer att se har många olika typer av byggnader hamnat på vår lista. Hur kan de klassificeras?

Historiska och klassiska byggnader

Historiska byggnader är i de flesta fall det man föreställer sig när man hör ordet ’sevärdhet’. De brukar oftast vara prydnadsfulla och värda att se. Som ett plus kommer de men sin historia och sina historier så att de är inte bara visuellt intressanta.

Moderna och innovativa byggnader

Många människor är förtjusta i supermoderna och finurliga byggnader som dyker upp runt om världen. Sådana byggnader är ofta byggda av kontemporära material såsom stål och använder moderna teknologier, både under och efter byggprocessen. De kan efterlikna djur eller geometriska former.

Bovänliga byggnader

Bovänliga byggnader har kanske inte hamnat på listan men du vet precis vad vi pratar om – det där sköna huset som ligger nära ditt som du alltid har drömt om att äga, med en fin trädgård och stora fönster med havsutsikt. Det är kanske inte världen mest märkvärda byggnad med den skulle vara så trevlig att bo i!

Världens vackraste byggnader

Nedan hittar du 19 byggnader som hör bland världens vackraste [4][5][6][7]:

Marina Bay Sands, Singapore

Marina Bay Sands

Ligger i: Singapore

Singapores mest ikoniska hotell är känt för sin prisbelönta restaurang, stora infinitypool på taket och hisnande utsikt över Singapores skyline. Det är definitivt en att lägga till på din måste-besöka-lista när det är dags att resa till Sydöstasien!

Osaka slott, Japan

Osaka slott

Ligger i: Osaka, Japan

Osaka slott, ett av de mest kända och historiska slotten i hela Japan, är också bland de vackraste. Beläget i Kyobashi, är det nu ett femvåningsmuseum som vanligtvis drar in en stadig skara besökare varje år.

Casa Mila, Spanien

Casa Mila

Ligger i: Barcelona, Spanien

Casa Mila är ett av Barcelonas mest populära landmärken. Byggnaden, som ritades av Gaudi, är djärv, kreativ och uppfinningsrik inuti och verkligen värt ett besök.

Santa Maria del Fiore-katedralen, Italien

Florens katedral

Ligger i: Florens, Italien

Denna typiska italienska gotiska byggnad har drömlik arkitekturer, vilket gör den utan tvekan den vackraste byggnaden i solskensstaden, som Florens ofta kallas. Det kan ha tagit över 100 år att bygga, men dess kupol sträcker sig nästan tio våningar upp i luften och väger över 40 000 ton.

Taj Mahal, Indien

Taj Mahal

Ligger i: Agra, Indien

Kanske en av de mest kända byggnaderna i världen. Taj Mahal i Indien beskrivs ofta som ett av världens underverk. Med sin underbara elfenbensvita marmor och pittoreska trädgårdar är vi inte alls förvånade över att den hamnade på listan.

St. Paul’s Cathedral, England

St. Paul's Cathedral

Ligger i: London, England

St. Paul’s Cathedral i London har krönts till världens vackraste byggnad av många experter, med dess barockstil som har beundrats av många generationer av arkitekter.

Westminster Abbey, England

Westminster Abbey

Ligger i: London, England

Ytterligare en vinst för London! Westminster Abbey är en briljant blandning av arkitektoniska stilar och anses vara det finaste exemplet på tidig engelsk gotik. Förutom att den är över 700 år gammal tar den vanligtvis emot över en miljon besökare om året.

Dancing House, Tjeckien

Dancing House

Finns i: Prag, Tjeckien

Denna unika byggnad, som ligger vid floden Moldau, är verkligen en syn att skåda, byggd 1996 av arkitekterna Vlado Milunić och Frank Gehry. Den har fått sitt namn eftersom den liknar de berömda figurerna av dansarna Ginger Rogers och Fred Astaire.

Slottet i Versailles, Frankrike

Slottet i Versailles

Finns i: Versailles, Frankrike.

Slottet i Versailles är ett kungligt residens i barockstil. Palatset i detta överdådiga komplex, som var listat som ett världsarv i 30 år, beboddes av Ludvig XIV fram till starten av den franska revolutionen 1789. Dess rum har ägnas åt nya samlingar av målningar och skulpturer.

Neuschwanstein slott, Tyskland

Neuschwanstein slott

Ligger i: Hohenschwangau, Tyskland

Slottet är ett romanskt väckelsepalats från 1800-talet som ligger på en kulle ovanför byn Hohenschwangau, i södra Bayern, Tyskland. Neuschwanstein beställdes av kung Ludwig II av Bayern som en reträtt och för att hedra Richard Wagner, en berömd tysk kompositör och teaterchef. Intressant nog byggdes platsen med kungens personliga medel, snarare än de bayerska offentliga pengarna.

Mont Saint-Michel, Frankrike

Mont Saint-Michel

Ligger i: Bretagne, Frankrike

Visste du att Claude Debussy, den franske kompositören, besökte ön Le Mont-Saint-Michel för att samla inspiration till sitt pianopreludium, La Cathédrale Engloutie?

Ökommunen är hem för klostret Mont-Saint-Michel, en berömd kulturell attraktion i Frankrike. Klostret byggdes under 1000-talet och visar olika arkitektoniska element, från det västromerska riket till romerska och gotiska stilar. Byggnaden är en megastruktur uppdelad i flera delar: kyrkklostret och kapellen, Merveille, och munkbyggnaderna med mera.

Staden Petra, Jordanien

Staden Petra

Ligger i: Petra, Jordanien.

Petra i Jordanien har funnits till från och med 1:a århundradet f.Kr., och det brukade vara centrum för det arabiska kungariket under hellenistisk och romersk tid. Staden har varit bebodd sedan tidigt 7000 f.Kr., och är idag ett av världens sju nya underverk. Och även om Petra består av ruiner, är det fortfarande ett arkitektoniskt underverk värt att se. Denna antika stad är hem för de finaste exemplen på nabateansk arkitektur, som en 2 000 år gammal grav.

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat

Ligger i: Siam Reap Kambodja

Många av de fantastiska byggnaderna runt om i världen, inklusive Angkor Wat, är tempel. Beläget i Kambodja och omgivet av landets naturliga skönhet, är detta det största religiösa monumentet på jorden efter landområde, och det byggdes ursprungligen som ett hinduiskt tempel.

Katedralen i Brasília, Brasilien

Katedralen i Brasília

Ligger i: Brasilia, Brasilien.

Designad av den lysande arkitekten Oscar Niemeyer, som ansågs vara en av nyckelfigurerna i utvecklingen av modern arkitektur, är katedralen i Brasília ett av Brasiliens mest imponerande arkitektoniska mästerverk.

En av katedralens mest imponerande egenskaper är dess sexton yttre betongpelare som sträcker sig upp mot himlen och representerar två händer. Insidan av byggnaden är också hisnande, och den stoltserar med handmålade keramiska plattor, fyra klockor donerade av Spanien och målade glasfönster med olika nyanser av blått, vitt och brunt.

Lotustemplet, Indien

Lotustemplet

Ligger i: Delhi, Indien

Lotustemplet i Delhi, Indien, är känt för sin blommiga form. Det var öppet för gudstjänst 1986 och har lockar flera hundra miljoner besökare sedan dess, vilket gör det till en av de mest besökta byggnaderna i världen. Det finns ingen brygga runt Lotus Temple, och den speciella yttre belysningen av byggnaden är ett måste när man reser till Delhi. Byggnaden är ett känt exempel på expressionistisk arkitektur.

Burj Khalifa, Dubai

Burj Khalifa

Ligger i: Dubai, UAE

Burj Khalifa, även känd som Burj Dubai, är kronjuvelen i Dubais futuristiska skyline. Med 162 våningar och en höjd av 2 717 fot råkar denna blandade skyskrapa vara världens högsta byggnad.

Chrysler Building, New York

Chrysler Building

Ligger i: New York, USA

Chrysler Building är ett omedelbart igenkännbart landmärke och ett av New Yorks mest utmärkande arkitektoniska särdrag. Världens högsta byggnad i 11 månader efter att den stod färdig 1930, detta

Art Deco skyskrapa byggdes av en stålram fylld med murverk och ståtar med 3 862 exteriörfönster. Femtio metallprydnader sticker ut i byggnadens hörn på fem våningar som påminner om gargoyler, vilket gör denna byggnad till ett riktigt mästerverk mitt i New York.

La Sagrada Familia-katedralen, Barcelona

La Sagrada Familia-katedralen

Ligger i: Barcelona, Spanien.

La Sagrada Familia är i alla Barcelona-reseguider och är helt otrolig att se. Den här monumentala katedralen, designad av den enestående Antoni Gaudí, anses vara ett av de största mästerverken inom katalansk modernism tack vare dess imponerande design.

Kyrkan har 18 fantastiska spiror, en iögonfallande fasad dekorerad med intrikata sniderier och nyckfulla interiörer utsmyckade med flerfärgade glasmålningar.

Framtidens museum, Dubai

Framtidens museum

Ligger i: Dubai, UAE

Museum of the Future är en sann pärla i Dubais skyline. Strukturen, kallad “världens vackraste byggnad”, designades av arkitekten Shaun Killa från Killa Design, som ville skapa en form som väl representerade konceptet “framtid”. Tomrummet i mitten av museet representerar det vi ännu inte vet, vilket framkallar tanken att de människor som söker det okända kommer att fortsätta att förnya sig och därför hjälpa mänskligheten att utvecklas.

  1. https://www.dailynews.lk/2021/12/17/tc/267603/what-makes-beautiful-buildings
  2. https://www.rostek.fi/blog/what-makes-a-building-beautiful-part-1-beauty-and-emotions
  3. https://www.rostek.fi/blog/what-makes-a-building-beautiful-part-2-moral-and-design
  4. https://www.architecturaldigest.com/story/most-iconic-buildings-around-the-world
  5. https://www.ranker.com/crowdranked-list/the-most-beautiful-buildings-around-the-world
  6. https://www.roofingmegastore.co.uk/worlds-most-beautiful-buildings
  7. https://bigseventravel.com/50-most-beautiful-buildings-world/