Innehåll

Res tillbaka i tiden till de romerska gladiatorspelen på Colosseum

Colosseum

Colosseum är ett av Roms mest kända landmärken. Den mäktiga arenan togs i bruk 80 e.kr och användes faktiskt inte bara till gladiatorspel. Arenan nyttjades även till skådespel, återskapande av kända strider och offentliga avrättningar. Colosseum är väldigt välbevarad och när man vandrar runt är det lätt att tänka sig tillbaka till hur det måste ha varit när arenan var fylld av 65 000 nöjeslystna romare. På den tiden fanns det fyra våningar. Längst ner fanns de dyraste platserna för de rika medan lägre samhällsklasser var hänvisade till de sämre platserna högre upp. Numera finns det en utställning som hjälper besökarna att se hur arenan såg ut när den var i bruk. Det finns möjlighet att gå en guidad tur, och alternativt kan man nöja sig med en guidebok och utforska Colosseum i eget tempo.

Åk hisnande berg-och-dalbana på Rainbow Magic land

Rainbow Magic land

Rainbow Magic land är en nöjespark som ligger en bit utanför Rom i Valmontone. Man kan ta deras egna specialbussar från centrum, men det går även att ta sig dit med vanliga tåg och bussar. Här finns det fullt med olika attraktioner och aktiviteter för alla åldrar. Berg och dal-banan är helt fantastisk, men bara för de riktigt modiga. De yngre barnen har möjlighet att hälsa på Winx i deras sagoslott, och till och med få en autograf. Man kan dessutom delta i ett sjöslag med tio båtar som har kraftfulla vattenkanoner. Faktum är att en dag egentligen inte riktigt räcker till för att hinna med allt. Man bör med andra ord planera i förväg vad man vill lägga ner tid på. För den som vill spendera flera dagar i nöjesparken finns kombinationsbiljetter som inkluderar både inträde till parken och övernattning på hotell.

Se den stora och mäktiga St. Peterskyrkan

St. Peterskyrkan

St. Peterskyrkan är en av huvudattraktionerna i Rom och den största byggnaden i Vatikanen. Det är en av de viktigaste platserna för den katolska kyrkan. Här sägs aposteln Petrus vara begravd och det sägs till och med att den förste påvens kvarlevor finns här. Förutom detta innehåller kyrkan stora mängder målningar och statyer av italienska mästare som Bernini och Michelangelo. Kyrkan beräknas kunna rymma upp till 60 000 besökare. När man besöker St. Peterskyrkan har man också möjlighet ta trapporna uppför kyrkans torn och därav njuta av en fantastisk utsikt över Rom. När man planerar sitt besök är det viktigt att man inte bär shorts eller har bara axlar. Sammanfattningsvis bör man verkligen inte missa Vatikanen när man är i Rom och St. Peterskyrkan är en av huvudorsakerna till detta.

Låt dina barn leka och lära sig på Explora museum

Explora museum är ett interaktivt museum som fokuserar på att lära ut hur världen fungerar till barn. Här kan de plantera morötter (i plast) och se de olika stegen fram till snabbköpet. I banken kan man trycka pengar som man sedan använder för att handla i butiken. Man kan se hur det känns för en närsynt, långsynt och astigmatisk person- med sina egna ögon. Det finns dessutom mycket mer som tillåter barnen (och de vuxna) att röra och lära känna hur saker fungerar. Detta museum har även verkstäder med ett speciellt tema där barnen kan delta i aktiviteter. På lördagar måste man boka i förväg. Att ta sina barn till Explora är ett sätt att låta dem ha roligt samtidigt som de garanterat lär sig något nytt.

Strosa runt bland djuren i Bioparco

Bioparco är Roms största zoo. Det ligger ganska centralt till, med bra kommunikationer. Här kan man se alla de stora djur som man förväntar sig finna i en djurpark, som elefanter, lejon och giraffer. Vid vissa tidpunkter kan man dessutom se när de matar djuren. Det finns totalt cirka 200 olika djurarter. I fjärilshuset går man genom en tropisk djungel full av färgglada fjärilar. Man har även ett nytt, speciellt område för världens största ödlor- komodovaraner. Dessa respektingivande djur finns endast på ett fåtal djurparker i Europa. Med jämna mellanrum har man också speciella aktiviteter, främst för barn. Det är en mycket trevlig park att promenera runt i, fullt av träd och blommor. Man kan köpa glass och mat i restaurangerna eller äta medhavd matsäck. För bekvämlighetens skull finns det bord och bänkar.

Bada hela dagen på Hydromania

Hydromania

Hydromania är en mycket stor vattenpark som ligger i närheten av Rom. Man kan ta deras egen buss som går från Piazza della Repubblica eller så kan man ta tunnelbana och buss. Barn under 1 meter betalar inte inträde, och man kan även välja halvdagspris. Denna park är sprängfylld av bassänger och vattenrutschbanor i olika storlekar. Under semesterperioden kan det vara ganska långa köer till rutschbanorna, speciellt på helgerna. Vid ingången finns det skåp för att låsa in sina värdesaker. Runt omkring området finns det små restauranger eller kiosker där man kan äta. Man kan boka ett paket för hotell och park. De flesta väljer dock att endast besöka Hydromania över dagen.

Vandra på Roms äldsta väg Appia Antica

Via Appia Antica

Appia Antica är en stor, skyddad park på 3 400 hektar. En del av parken består av den antika vägen Via Appia Antica som är över 2 000 år gammal. Här kan man gå, cykla eller till och med åka bil. Det är en speciell känsla att gå på en så antik väg. Man kan lätt ta sig hit med offentlig transport, nyttja bara en buss från tunnelbanestationerna Piramide eller Colle Albani. Den bästa dagen att besöka Via Appia Antica är på söndagar, då vägen är avstängd för biltrafik. Man kan också besöka olika museer och kyrkor. En av de mest kända är Sankt Sebastians kyrka och dess antika katakomber.

Se de livsliknande vaxdockorna på Museo delle Cere (Vaxmuseet)

Museo delle Cere (Vaxmuseet) är ett intressant ställe att tillbringa en eftermiddag. Det är det tredje största vaxmuseet i Europa och öppnades redan på 1950-talet. Bland figurerna kan nämnas Napoleon Bonaparte, Barack Obama, Pavarotti, Brad Pitt och Francesco Totti. En del har sina originalkläder på sig. Man kan dessutom se hur de tillverkar dessa vaxdockor. Det är intressant att se allt arbete som läggs ned på att få dessa dockor så lika sina levande förlagor som möjligt. Museet är uppdelat i olika salar med teman- skådespelare, musiker, påvar, historia, och så vidare. Även om mycket fokus ligger på kända italienska personer, både nutida och historiska, så har man även många internationella vaxfigurer. Vaxmuseet ligger i närheten av Piazza Venezia i centrala Rom. Det är öppet varje dag mellan klockan 9 och 21.

Se Michelangelos berömda målningar på Vatikanmuseerna och sixtinska kapellet

Man kan verkligen spendera mycket tid i Vatikanmuseerna och sixtinska kapellet, de är fulla av konst och historia. Kapellet är påvens eget privata kapell, och det byggdes på 1400-talet. Här kan man se Michelangelos berömda tak- och väggmålningar av Skapelsen, som det tog honom nästan fem år att måla. Här finns även målningen Yttersta domen som han skapade 20 år senare. Om man tar med sig en spegel är det lättare att se målningarna i taket. Det kan vara ganska långa köer, som man kan undvika om man köper sin biljett online. Vatikanmuseerna är en samling olika museer som rör den katolska kyrkan men även historiska museer om livet i Vatikanen och Rom under medeltiden. Det finns flera olika paket med guidade turer man kan boka om man vill besöka Sixtinska Kapellet och några av Vatikanens museer. Kontrollera gärna om det finns någon dag med kostnadsfritt inträde. Sådana erbjudanden dyker nämligen upp då och då.

Koppla av i härliga Villa Borghese

Villa Borghese är en vacker gammal park som ligger nästan mitt i Rom. Det går både bussar och tunnelbana hit. Inne på området kan man promenera, hyra cyklar och Segway, eller helt enkelt sitta och njuta av omgivningarna. De stora pinjeträden ger skugga, något som man kan behöva under den italienska sommaren. I den större sjön kan man hyra roddbåt. Detta är ett ställe dit romarna själva kommer för att ta sig en paus från bilköer och stress. Trots detta känns det aldrig fullt. Parken är nämligen så pass stor att det finns gott om utrymme att hitta en lugn plats. Här finner man även Villa Giulia där man kan se den fantastiska etruskutställningen, samt andra museer. Det kan löna sig att boka i förväg online för den som verkligen vill besöka någon av dessa museer. Men om du är i närheten kan även ett spontanbesök vara trevligt.

Besök Pantheon – ett av världens kändaste tempel

Pantheon

Pantheon är ett måste när man är i Rom. Det var från början ett litet tempel dedikerat till alla den Romerska mytologins gudar och byggdes för nästan 2 000 år sedan. Precis som många andra gamla byggnader har den renoverats och byggts om flera gånger, främst av kejsare Hadrian år 126 e.Kr. Det har sagts att Pantheon har ritats av änglar, inte män. Den anses helt enkelt för vacker för att kunna ha byggts av dödliga. Den stora kupolen är mycket imponerande, det är den största murade kupolen i världen. Detta är mycket imponerande med tanke på hur gammal den är. Det är dessutom ett av världens bäst bevarade monument. Orsaken till att Pantheon är så välbevarat är att det alltid varit i bruk, även om man på 600-talet gjorde om den från romerskt tempel till katolsk kyrka.

Upplev filmhistoria vid Fontana di Trevi

Fontana di Trevi ligger mitt i Rom och är en stor vacker fontän. Den designades av Nicola Salvi och var färdig år 1762. Den föreställer havsguden Ocean med hans tritoner. På sidorna finns det, bland annat, skulpturer av Abundance (överflöd) och Health (hälsa). Fontänen blev mycket känd när Anita Ekberg badade i den i filmen La Dolce Vita (1960). Den har därefter dykt upp i många andra italienska filmer och sånger. Traditionen säger att om man vänder ryggen till fontänen och kastar i ett mynt så kan man önska sig något. Det uppskattas att en vanlig dag kastas det ca 3000 euro i mynt i fontänen på detta vis. Under semesterperioden kan det vara ganska mycket folk här, men det är väl värt ett besök. Om man kan ska man även komma tillbaka på kvällen, då hela fontänen är upplyst på ett mycket vackert sätt.

Roa dig på ekologiskt vis i Treja Adventure park

Äventyrspark

Treja Adventure park är den största äventyrsparken i Lazio och helt ekovänlig. Man gör ingenting som förstör naturen, trots att man klättra både upp och ner i träden. Det finns leder och aktiviteter för alla åldrar, från de allra minsta och upp till vuxna. Här kan hela familjen ha en fantastisk, aktiv dag. Parken är ett roligt alternativ till traditionella nöjesparker för den som gillar friluftsliv. Under sommarlovet (6 juni till 7 september) är parken öppen varje dag, övriga tider bara lördagar och söndagar. December till februari är parken stängd. Det kostar ingenting att komma in i parken, och det är dessutom möjligt att äta medhavd matsäck. För de olika aktiviteterna kan man betala separat. Det går utmärkt att ta sig hit från centrala Rom med bil, men det går även att ta buss.

Upplev Roms historia på Castel Sant’Angelo

Castel Sant’Angelo ligger precis vid Tiberfloden inne i Rom. Det byggdes ursprungligen av kejsare Hadrianus som ett mausoleum för honom och hans familj, cirka 123 e.Kr. Den imponerande byggnaden användes sedan som påveresidens, fästning och fängelse medan det idag är ett museum. Här kan man se all dess intressanta historia presenterad. Det finns gamla målningar och lerkärl, antika vapen och mycket annat. Man kan gå upp i slottet och se den fantastiska utsikten för att sedan ta sig en kopp kaffe där. Det kan verkligen löna sig att ta en audioguide, det går faktiskt att lyssna flera stycken tillsammans. När man kommer in går man gradvis uppåt, det är flera våningar och fullt av olika rum och hörnor att utforska. För den som är intresserad av romersk historia är Castel Sant’Angelo ett måste.

Upplev det dagliga livet i antika Rom på Forum Romanum

Forum Romanum

Forum Romanum ligger precis bredvid Colosseum och vanligtvis gäller samma biljett för inträde. Det här är en enorm utgrävning av antika Rom, marknadstorget och Roms offentliga plats. Det var här som de viktigaste byggnaderna fanns, som exempelvis det kungliga palatset och Vespas tempel. Man har kunnat identifiera många ruiner, och en hel del har bevarats. Även här är det viktigt att antingen ta en guidad tur eller ha en bra bok med sig, det är helt enkelt så mycket att se. Runt omkring finns det även andra forum, eller marknadsplatser, men Forum Romanum är den största. I närheten ligger dessutom Forum museet där man kan se en replika av hur Forum såg ut en gång i tiden. Forum Romanum ger en inblick i hur det dagliga livet i antikens Rom såg ut på ett sätt som andra monument inte förmår.

Ta en dags bad och avkoppling på härliga Zoomarine

Zoomarine är en väldigt trevlig vattenpark som ligger lite utanför Rom mot havet. Det går bussar hit om man inte har egen bil. Här kan man lugnt spendera en hel dag utan att stressa. Det finns olika simbassänger, och man har även ett par vattenrutschkanor. Runt om står det solstolar och parasoller, eller bänkar, som man kan utnyttja helt kostnadsfritt. Utöver detta finns det olika djurshower- delfiner, papegojor och andra fåglar, samt rovfåglar. Det finns dessutom en del andra djur som man kan titta på själv. När det är dags att äta finns det flera små restauranger och caféer där man kan ta sig en bit mat. Runt omkring parken finns det även olika attraktioner, för både stora och små. Zoomarine är en utmärkt dagsutflykt från Rom för den som vill stressa av lite efter flera intensiva dagar med sightseeing.

Bestig den Spanska Trappan

Spanska Trappan

Spanska trappan är en stor turistattraktion. Romarna själva tycker dock också om att komma hit. Precis som Fontana di Trevi har den spanska trappan varit med i många filmer och litterära verk. Den långa trappan slutar i ett torg, där det står en fontän. Trappan är egentligen inte spansk, det var den franske kungen som donerade pengar till den när den byggdes på 1700-talet. Torget vid trappans bas heter Piazza de Spagna, och det är troligtvis därifrån namnet kommer. Själva trappan är mycket vid och har 138 trappsteg. Både upp på toppen och runt omkring där nere så finns det trevliga kaféer och restauranger, även om priserna är ganska höga i området. Annars sätter man sig bara på trappan och ser på folk. Runt omkring så finns det flera exklusiva butiker med flera kända märken.

Gå i Gladiatorskola

Att gå i Gladiatorskola kan vara ett intressant sätt att spendera en dag i Rom. Gladiatorerna var en viktig del av skådespelen i Colosseum och andra mindre arenor. En organisation i Rom, The Historic Group of Rome, anordnar gladiatorskolor där man får pröva på hur livet var för en gladiator. Men du behöver inte oroa dig för ditt liv. Du har bara samma utrustning som en gladiator hade för 2 000 år sedan- en tunika, bälte och läderhandskar. Sedan får du ett rudis i din hand, ett träningssvärd och kan börja öva. Efteråt är det möjligt att delta i en gladiatorkamp, där du slåss mot andra gladiatorer. För de som inte vill delta finns det en plattform där man kan se alltihop. Gladiatorskolan är ett roligt rollspel, kanske framförallt för den som sett någon av all de filmer där gladiatorspel är en del av handlingen.

Upplev hur en romersk kejsare levde på Hadrianus villa

Hadrianus villa

Hadrianus villa ligger i Tivoli, i utkanten av Rom. Det är en stor arkeologisk utgrävning som är mycket intressant att besöka. Det var från början en sorts sommarpalats för kejsare Hadrianus, som byggdes runt 180 e.Kr. Hadrianus trivdes dock så bra att han spenderade mer och mer av sin tid här och regerade till sist från palatset. Området är stort, cirka en kvadratkilometer och här fanns palats, teater, bibliotek och mycket annat. Alla delar har ännu inte grävts ut, men man kan se en hel del. Palatset är helt fantastiskt, det sägs vara ett arkitektoniskt mästerverk. Man har dessutom grävt fram mycket konst och andra föremål, dessa visas bland annat i Vatikanmuseerna. Hadrianus villa ger en bra inblick i den lyx och överdåd som en romersk kejsare levde i.

Koppla av vid medelhavskusten vid Ostia

Ostia

Ostia hör officiellt till Rom men är egentligen en liten stad precis bredvid Medelhavet. Här finns det flera kilometer av härlig sandstrand där man kan bada och koppla av. En del av stranden är helt kostnadsfri, dessa offentliga stränder kallas för Cancello. Man har duschar, toaletter och omklädningsrum, samt flera serveringar och kiosker. Det finns rent dricksvatten i en kran, och man kan hyra solstolar och parasoller om man så önskar. Trots att många kommer hit under sommardagarna finns det gott om plats eftersom stränderna är så långa. Lite närmare mot själva staden ligger det flera etablissemang med privata stränder, en efter en på en lång rad. Här måste man betala för att gå in till stranden. I gengäld kan man dock njuta av lite bättre faciliteter. Det är ofta renare här, eftersom det är privat.

Överväger du att bo på hotell en natt eller två i Ostia? Kolla då in vår avdelning med rabatter och erbjudanden på hotell och hotellbokningssajter för att få så lågt pris som möjligt. Där kan du bland annat hitta Hotels.com-rabattkoder och Expedia-rabattkoder.

Gå runt i Quartiere Coppedè

Quartiere Coppedè

För den som är ute efter ett mer udda turistmål är det helt klart värt att ta sig ut till Trieste i norra Rom och besöka Quartiere Coppedè. Detta är ett helt kvarter på 31 000 kvm som är designat av den egensinniga arkitekten Coppedè. Arbetet med detta skedde under en en tioårsperiod fram till hans död 1927. Coppedès arkitektur brukar räknas till stilen art nouveau och i kvarteret kan man hitta en fascinerande blandning av stilar från olika tidsperioder. Influenser från antiken och medeltiden trängs med modernare stilar på ett sätt som skapar en unik stämning. Tack vare sin unika design har Quartiere Coppedè dykt upp i flera filmer. Det är en unik upplevelse att vandra runt här och helt kostnadsfritt att besöka kvarteret.

Se (de obehagliga) Santa Maria della Concezione Crypts

Santa Maria della Concezione är en kyrka tillhörande Cappuccin-orden. När de först tog den i bruk 1631 blev de beordrade att även flytta kvarlevorna av döda munkar med sig till den nya kyrkan. Istället för att bara begrava benknotorna bestämde man sig för att inreda en stor krypta under kyrkan med skulpturer och dekorationer helt gjorda i människoben. Det kan låta groteskt men är faktiskt väldigt fascinerande. Totalt finns det ben från ca 4000 munkar här och det finns kryptor som är helt dekorerade med skallar och en med höftben. Tanken med kryptorna är att de ska påminna besökare om deras egen dödlighet och en inskription vid kryptans ingång lyder ”det ni är var vi en gång och det vi är ska ni en gång bli”. Santa Maria della Concezione är en helt unik sevärdhet och kan ge den känslige mardrömmar.

Gå runt i världens första katakomber

Sankt Sebastians katakomber

Längs med Via Appia Antica finner du Sankt Sebastians katakomber. Här sägs helgonet Sankt Sebastian ligga begravd och ända sedan 400-talet e.Kr har katakomberna använts för begravningar. Det var faktiskt här som ordet katakomber först användes för att beskriva kristna gravkammare. I basilikan som du finner här finns flera heliga katolska reliker. Du kan bland annat hitta pilen som ska ha dödat Sankt Sebastian. Här finner du även fotsteg i marmor som sägs tillhöra Jesus. Han sägs ha vandrat längs med Via Appia Antica på väg till Rom. Även om inte är kristen själv är dessa katakomber en stämningsfull plats att besöka och man kan lätt kombinera ett besök till katakomberna med att utforska resten av parken kring Via Appia Antica.

Gå på loppmarknaden vid Porta Portese på en söndag

Porta Portese söndagsmarknad

Om du har tid över på en söndag i rom och gillar att fynda är Porta Porteses loppmarknad värd ett besök. Marknaden är bara öppen på just söndagar och sträcker sig nära två kilometer. Det finns ett flertal restauranger och fik att sätta sig vid och vila i fall man behöver ta en paus. På marknaden hittar du mycket billiga saker. Det finns visserligen en hel del souvenirer och massproducerade prylar men ju närmre Trasteveres centrum du kommer desto mer unika och intressanta stånd hittar du. Här finner du kläder, gamla serietidningar, leksaker och många intressanta prylar. Det mesta brukar gå att köpa för 1–2 euro.

Shoppa loss på Galleria Commerciale Porta di Roma

12 kilometer nordost finner du Galleria Commerciale Porta di Roma. Det är ett av Europas absolut största och mest moderna shoppingcentrum. På två våningar och över 72 000 kvm finner man över 230 butiker och alla de stora internationella märkena finns representerade. Det finns givetvis även gott om restauranger, kaféer och till och med en bio här. Det finns flera mindre shoppingcenter i Rom men för den som verkligen vill ge sig ut på en rejäl shoppingtur är Porta di Roma det givna valet. Den som vill ta sig hit kan nyttja bil eller buss från centrala Rom. För den med bil finns det över 7000 parkeringsplatser.

Om du har planer på att boka en paketresa till Rom kan du hitta rabattkoder och kampanjer från Airtours här på Tripplo.se.

Gå på en rysande härlig kvällstur

Utforska Roms mörka och mest ödesdigra platser under en och samma sightseeingtur. Katakomberna, tunnlarna under San Clemente kyrkan, det blodisande benkapellet (också känd som Capuchin-kryptan)… Alla de kusligaste hotspotsen finns med. Om du vill samla dem alla i en och samma tur går det att boka in sig på en guidad rundvandring som börjar vid solnedgången. När mörkret faller på får du följa din guide över dunkla torg, förbi spökande hus och in i ökända mördares forna hem. Lär dig mer om Roms skrämmande historia i en nervkittlande miljö som du sent kommer att glömma.

Besök vackra Chiesa di Santa Brigida

Santa Brigida

Chiesa di Santa Brigida är en ståtlig byggnad i centrala Rom där heliga Birgitta levde från 1353 och fram till sin död 1373. Idag är detta medeltida palats delvis ett kloster och delvis ett hotell som drivs av nunnorna själva. Översta våningen rymmer Birgitta-muséet och ett litet kapell. Det var dessutom här som Birgitta levde och studerade. Hennes dödsbädd finns fortfarande att beskåda och även en medeltida skrud som ska ha tillhört helgonet. Chiesa di Santa Brigida finns på Piazza Farnese i den historiska stadsdelen (Centro Storico). En natt i dubbelrum kostar ca 2000 kronor så ett dagsbesök till muséet brukar räcka för de flesta besökare.

Frossa i läcker italiensk husmanskost på matpalatset Eataly

Är du matintresserad och planerar att åka till Rom (eller redan är där) får du inte missa matpalatset Eataly, ett treplansvaruhus som kryllar av matbutiker, krogar, kaféer och barer. De serverar klassisk italiensk mat. och är rena rama drömmen för alla foodies! Byggnaden var tidigare en station så läget är inte det mest centrala. Ta T-banan Piramide från centrum så är du där på ca 20 minuter. Eataly i Rom är konstigt nog inte originalet, utan den femtonde i en kedja som startades i Turin. Den är däremot hittills den största av alla Eataly-ställen i Italien och New York. Du hittar Eataly på Air Terminal Ostiense, Piazzale XII Ottobre 1492.

Shoppa loss på Via Cola di Rienzo

Denna gata är inte lika känd och långt ifrån lika populär som Via del Corso. Den är dock ändå värd ett besök, särskilt om du uppskattar ett lite lugnare tempo. Via Cola di Rienzo är huvudgatan som skär genom Roms kommersiella Prati-kvarter och anses vara en av de bästa gatorna för avkopplande shopping i staden. Det är mindre folk här än på Via del Corso men du hittar fortfarande en bra mix av italienska och internationella varumärkesbutiker. Vandra genom ett imponerande utbud av modebutiker, varuhus, kaféer, restauranger, barer och delikatessaffärer.

Besök den vackra rosenträdgården Roseto Comunale

Roseto Comunale

Intill Circo Massimo, vid Palatinens fot, hittar du en av de mest romantiska trädgårdarna i hela Rom. Här kan man beskåda närmare 1100 olika arter av rosor. Trädgården är endast öppen under våren, då rosorna blommar och trädgården fylls av ljuvliga dofter. Inträdet är kostnadsfritt, både för lokalbor och turister. Portarna till trädgården öppnas den 21 april (Roms födelsedag) och håller öppet till mitten av juni. Det är en väldigt lugn rosenträdgård, trots att den ligger bara en kort bit från den livliga trafiken kring Circus Maximus.

Njut av en spektakulär utsikt från Janiculum

Janiculum

Janiculum är en kulle väster om den pittoreska stadsdelen Trastevere. Från toppen av kullen har man en fantastisk utsikt över stadens ruiner, monument, torn och kupoler. En promenad längs Janiculum är ett måste när man är i Rom. Barnfamiljer brukar ta sig upp hit på söndagarna då man kan få se en traditionell dockteaterföreställning som både barn och vuxna tycker är kul. På Janiculum är det dessutom möjligt att besöka klostret San Pietro in Montorio, en vacker renässanskyrka byggd åt aposteln Petrus. Här finns även Fontana dell’Aqua Paola, en storslagen fontän som är uppförd av påven Paulus V i slutet på 1500-talet.

Besök Mercato Esquilino och smaka på det verkliga Rom

Esquilino-marknaden bjuder på färska internationella råvaror och en rik historia som viskar om Roms mångkulturella arv. Det här är det verkliga Rom, en smältdegel av kulturer från när och fjärran. Här kan du plocka på dig en massa godsaker till en härlig picknick i parken eller slå dig ner och njuta av dofterna och myllret. Du hittar klassiska inslag från det italienska köket som kronärtskockor och oliver. Det finns dock även exotiska kryddor och örter. Här kan du prova allt från en klassisk pasta e fagioli till en marrokansk tagine.

Hantverk och konstutställningar längs Via Margutta

Är du på fyndhumör får du inte missa ett besök till Margutta och botanisera bland utsökt formade hantverk, vackert porslin och ljuvliga konstverk. Via Margutta är inte särskilt populärt bland turister. Det gör att man får en mer genuin känsla av det verkliga Rom. Konstintresserade besökare får inte missa detta konstnärliga stråk som sprudlar av ateljéer, butiker och antikvariat som självaste Federico Fellini ska ha besökt vid många tillfällen. Längs Margutta arrangeras dessutom den årliga utställningen Cento Pittori Via Margutta, ett av Roms största konstutställningar.

Annorlunda stadsvandring med Walks of Italy

Walks of Italy är ett utmärkt sätt att upptäcka Rom till fots. Gå på en spännande stadsvandring som är fullspäckad med kul information om stadens största och bästa sevärdheter. Allt sker under ledning av kunniga guider. Walks of Italy erbjuder alla de klassiska turerna, men det går även att boka in sig på lite ovanligare sightseeing. Gå på skymningspromenad genom Roms historiska monument och avsluta kvällen med en klassisk romersk gelato. Eller varför inte lära dig laga pasta under ledning av en romersk kock som lär dig hemligheten bakom den perfekta spaghettin.

Åk på en magisk cykeltur genom ”den eviga staden”

Cykel utanför Colosseum

Känner du dig inte manad att hyra en vespa i kaotiska Rom är en vanlig cykel det perfekta färdmedlet för att upptäcka denna magiska stad. Ge dig ut i stadsbullret på egen hand eller boka in en tretimmars sightseeingtur genom Roms historiska kärna. Cykla längs Tiberns vackra kustremsa, beskåda ruinerna och monumentet, cykla runt Colosseum och Forum Romanum, förbi kullerstenstorgen och de slingrande gatorna i det judiska ghettot. Du kan även utforska stadens mest emblematiska distrikt, som Trastevere och Vatikanen. Rom har ca 3000 år på nacken så du kommer säkert att få lära dig en hel del om dess fantastiska historia, och samtidigt bränna en och annan kalori.

Vidare läsning