Senast uppdaterad 27 januari, 2024 av Axel Hernborg

Axel Hernborg

Innehåll

Se Mona Lisa på Louvren

Louvren

Louvren är ett av de mest kända museerna i världen. Här hänger exempelvis de berömda tavlorna Mona Lisa och Venus de Milo, men det finns mycket mer att se. Faktum är att det här stället är enormt. Det har 35 000 konstverk och 380 000 museiföremål och Louvren är därmed världens största konstmuseum. Det kan därför vara en god idé att planera sitt besök, eftersom man inte orkar med att ta in allt på en gång. Hela dagen avgår det guidade turer från Pyramidingången, det är ett bra sätt att besöka museet. När det kommer till konstverken Mona Lisa och Venus de Milo ska man gå in på museets hemsida och kontrollera var i byggnaden de befinner sig för tillfället. De brukar nämligen flyttas runt med kort varsel. Utöver detta får man helt enkelt själv bestämma hur mycket tid som man vill lägga och vad man vill se. Det går nämligen att spendera flera dagar på Louvren och trots detta inte hinna se allt.

Promenera i bohemiska Montmartre

Montmartre

Montmartre är en stadsdel i norra Paris, det är här som Sacre Cour kyrkan ligger. Detta har länge varit en plats där alla de konstnärer, artister och bohemer som söker sig till Paris har bott och jobbat. Bland de mer kända som bott i Montmartre genom åren kan nämnas namn som Picasso, Matisse och van Gogh. Men även idag är det fullt av konstnärer som både målar och säljer sina verk. En annan sak som drar många människor hit är alla de kaféer och restauranger som finns. Det är underbart att sitta och dricka kaffe medan man ser på folklivet som passerar förbi, detta är en stadsdel med en egen stämning. Filmen Amelie spelades in här och man hittar även den kända burleska nattklubben Moulin Rogue.

Se de berömdas sista viloplats på Père Lachaise

Père Lachaise

Père Lachaise är den största kyrkogården i Paris, man kallar den även de dödas stad. Det kan låta som ett konstigt val för turister, men det är en mycket vacker och fridfull plats. Tusentals personer kommer hit varje dag, det är världens mest besökta kyrkogård. Här vilar flera kända personligheter, som Edith Piaf, Marcel Proust, Oscar Wilde och Maria Callas. Många kommer hit för att lägga en blomma på deras gravar eller bara gå runt och tänka på svunna tider. Man kan helt klart spendera en hel dag här, det är en stor och vacker park med sina katolska gravar som verkligen ser ut som en liten stad. Den som vill fördjupa sig ännu mer kan även hitta monument från historiska slag eller krig. Den som är intresserad av historia eller som har någon av sina idoler bland invånarna i de dödas stad bör verkligen besöka Père Lachaise.

Se utsikten från Basilika Sacre Cour

Sacre Cour

Basilika Sacre Cour i Montmartre ligger på stadens högsta punkt, det är en romersk-katolsk kyrka från 1914. Varje år besöker cirka 8 miljoner människor denna stora, vita kyrka. När man kommer från tunnelbanan kan man antingen gå uppför alla trappor eller så kan man ta hissen upp. Utsikten över Paris är storslagen när man väl kommer upp, man ser långt och mycket. Insidan av kyrkan är mycket vacker, med stämningsfullt ljus som strömmar in genom fönstren. I takkupolen har man dessutom lagt en stor mosaik som föreställer Jesus. Det finns även 500 statyer runt om i kyrkan som man kan studera och njuta av. Sacré Cour öppnar klockan 6 på morgonen och det är kostnadsfritt att komma in, men man får inte fotografera där inne. Däremot är några fotografier av kyrkans exteriör och den storslagna utsikten ett måste som ett minne av Parisbesöket.

Se de impressionistiska mästarna på Musée d’Orsay

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay var tidigare en järnvägsstation. Detta skapar en alldeles speciell känsla hos museet. Man förvandlade denna station till ett museum år 1977. Själva byggnaden är mycket vacker med sitt välvda tak och ljuset som strömmar in genom de små fönstren. Idag är den full av fransk konst från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Förutom målningar har man även skulpturer, möbler och fotografier. Flera kända konstnärer är representerade här, bland annat Monet, Degas, van Gogh och Cezanne. Detta är verkligen platsen för konstintresserade och speciellt de som uppskattar fransk impressionism. Här finner man världens största samling inom denna konstskola. Tack vare den härliga byggnaden ser man målningarna i naturligt ljus. Som ett resultat får de impressionistiska målningarnas återgivande av ljusspel komma till sin fulla rätt. Museet är öppet alla dagar utom måndagar.

Promenera i mysiga Le Marais

Le Marais

Le Marais är en annan av Paris stadsdelar som är väl värd ett besök. Det är ett mycket fint område fullt av gamla hus från 1600-talet. Man kan göra en hel del shopping här eller ta sig en fika på ett av de många gamla kaféer som finns längs med gatorna. Det är även fullt av museer och konstgallerier, samt flera historiska platser. Om man vill veta lite mer om området kan man ta en guidad rundtur, det tar cirka en och en halv timme. Här ligger Paris äldsta torg, Place des Vosges, samt författaren Victor Hugos hus. Många tycker det är skönt att strosa runt här, det kan rentav ses som meditativt. Denna känsla skiljer sig mycket från många andra delar av Paris som inte på samma sätt lever upp till den romantiska bild som förstagångsbesökaren kan ha.

Ta en båttur på Seine

Turistbåt på Seine

Att besöka den världsberömda Seinefloden är ett annat måste när man är i Paris. Man kan dels promenera längs kajen eller bara sitta och titta ut över vattnet. Det är väldigt vackert längs med floden, och det finns flera fantastiska broar. Den äldsta bron heter Pont Neuf och är 278 meter lång och 28 meter bred. Den byggdes i 1578 och är verkligen värd ett besök. Men det finns även bra cykelvägar på båda sidor om Seine, och man kan hyra cyklar. Många tar en båttur, med en guide som berättar om allt som man kan se. Det är ett trevligt sätt att se flera av de välkända attraktionerna som ligger längs med floden. På kvällen är det en alldeles speciell känsla att åka på Seinefloden med alla upplysta platser, framför allt Eiffeltornet får ett alldeles unikt sken när man ser det från en båt på Seine.

Promenera längs vackra Champs-Élysées

Champs-Élysées

Champs-Élysées är en två kilometer lång boulevard som anses vara en av de vackraste i världen. Det är ett av de exklusivaste shoppingstråken i hela världen. Här finns det mesta representerat och många kända märken har sina flaggskeppsbutiker längs med gatan. Men även om man inte har budget för att handla här är det trevligt att gå längs med Champs-Élysées och känna pulsen. Det är fullt av träd och statyer, men även restauranger och biografer. Denna gata går från öst till väst, i början står en stor obelisk som har donerats från det egyptiska templet i Luxor. Vid slutet av gatan kommer man till Triumfbågen. Det är här som man håller paraderna på nationaldagen, den 14 juli och sista sträckan av det kända Tour de France cykellopp passerar också förbi här.

Utforska Paris under marken i Katakomberna (Les Catacombes)

Les Catacombes

Katakomberna (Les Catacombes) är mycket långa, cirka 300 km. Man har dock bara öppnat en liten del, mindre än en kilometer, som allmänheten kan besöka. Ursprungligen grävdes dessa gångar ut i sammanband med ett stenbrott, men runt slutet av 1700-talet flyttade man skelett och ben från miljontals döda människor hit från de överfyllda kyrkogårdarna. Idag kan man gå ner och se dessa skelett som finns spridda i katakomberna. De underjordiska gångarna användes också av den franska motståndsrörelsen under andra världskriget. Idag har man ofta bara öppet ett par timmar på eftermiddagen, så det är bäst att kontrollera öppettiderna i förväg. Ibland söker de igenom ens väskor på vägen ut för att vara säkra på att man inte stjäl några benknotor. Den som ska besöka katakomberna får med andra ord vara beredd på att inte ta med sig något förutom foton och minnen.

Se det världsberömda Eiffeltornet

Eiffeltornet

Eiffeltornet är inte bara det mest kända landmärket i Paris utan ett av världens mest berömda och besökta turistmål. Det uppfördes 1889 inför den stora världsutställningen. Med sina 324 meter var det länge världens högsta byggnad. Idag besöker cirka sex miljoner turister tornet varje år. Man kan ta trapporna en bra bit upp i tornet, eller varför inte ta hissen. Under sommarsäsongen kan det vara bäst att komma tidigt så att man slipper de värsta köerna. Eiffeltornet består av tre våningar. På den första ligger det en restaurang och på vintern kan man även åka skridskor här. Det finns dessutom flera intressanta utställningar. Den andra våningen består av en restaurang med flera Michelinstjärnor, Jules Verne, samt souvenirbutiker. Högst upp har man den mest fantastiska utsikten över Paris. Att åka till Paris utan att se Eiffeltornet vore ett stort misstag. Faktum är att detta monument finns med på många resenärers topplistor.

Lär dig allt om Frankrikes tid som kolonialmakt på Musée de Quai Branly

Musée de Quai Branly

Musée de Quai Branly är ett relativt nytt museum som öppnade dörrarna 2006. Deras samling av över 350 000 olika objekt är dock hämtade från två äldre museer. Tillsammans bildar dessa en massiv samling av utomeuropeiska konst och kulturföremål. Här finner du objekt från Afrika, Amerika, Oceanien och Australien. Det finns en hel del kontroversiella föremål. Många av dessa kulturföremål har nämligen kommit till Frankrike under landets tid som kolonialmakt. För att få ut så mycket som möjligt av sin tid på Musée de Quai Branly kan man hyra en audioguide eller vandra runt på egen hand bland de många utställningarna. För den som har ett specialintresse för bestämda delar av samlingen finns det guidade turer som fokuserar på olika områden. Även själva byggnaden är en sevärdhet i sig själv med en utsökt arkitektur. En vägg är överväxt av gröna klängväxter medan museets framsida domineras av en spännande glaskonstruktion.

Besök Parc de la Villette, Paris största park

Parc de la Villette

Parc de la Villette är hela 55 hektar stor. Den är därmed Paris största park. Till skillnad från en del andra grönområden i Paris är detta en nyare park som skapades först på 80-talet. Men vad Parc de la Villette saknar i form av historia tar den igenom med prakt och en stor mängd tillgängliga aktiviteter. Förutom en rofylld promenad eller picknick genom parkens många grönområden och kanaler kan man ofta se olika konserter och föreställningar på en av parkens scener. Men du finner även ett flertal museum och ett akvarium i parken. Av speciellt intresse är vetenskapsmuseet. Det är nämligen Europas största. Dessa många attraktioner gör att ett besök till Parc de la Villette lätt kan bli en heldag.

Se storslagna Notre Dame

Notre Dame

Notre Dame-kyrkan är den mest populära platsen för turister i Paris. Detta arkitektoniska mästerverk är byggt i gotisk stil och stod klart år 1345. Det har dock funnits religiösa byggnader på denna plats ännu längre bakåt i tiden, bland annat ett romerskt tempel. Notre Dame är en majestätisk byggnad, 128 meter lång och de två tornen är 69 meter höga. FN har förklarat platsen som ett världshistoriskt monument. Bland de många historiska händelser som har tagit plats här kan nämnas att det var här som Napoleon blev krönt till kejsare. Katedralen är full av vackra glasmålningar och detaljerade skulpturer, många kommer att känna igen sig från filmen och musikalen med samma namn. Det är kostnadsfritt att gå in och kyrkan är öppen varje dag. Notre Dame är tillsammans med Eiffeltornet en av de sevärdheter som ingen bör missa i Paris.

Upptäck historiska Palais Royal

Palais Royal

Palais Royal, eller före detta Kungliga Slottet, är ett av Paris viktigaste historiska landmärken. Det var bland annat härifrån som franska revolutionen verkligen tog fart, när man stormade Bastiljen. Idag är det ett världens äldsta shoppingcenter, mycket trevligt med fina gamla butiker och nyare märkesvaror. Armani, Shiseido och Gaultier hör till det som man kan hitta här. Det finns dessutom flera fina konstverk att se på. Man kan sitta och njuta bland alla de fina blommor och växter som finns i de olika trädgårdarna. Det är en mycket fridfull och avslappnande plats, en skön kontrast till all trafik och stress runt omkring. Med andra ord en perfekt plats att ta en café au lait med en baguette.

Roa dig på magiska Disneyland

Disneyland Paris

Disneyland är så pass stort att man brukar rekommendera minst två dagar här. Om man vill kan man bo i ett av deras temahotell, men annars går det tåg direkt till Disneyland från Paris. De har fem temaområden med mer än 50 attraktioner. Det bästa är att planera sitt besök så man inte missar något som man tycker är viktigt. Under dagens lopp finns det olika shower och parader. Man visar även filmer vid flera tillfällen. Det är naturligtvis fullt med Disneyfigurer som man kan ta bilder med, och många butiker där man kan köpa souvenirer. Det kan dock bli ganska långa köer till attraktionerna så det är viktigt att se till att man har gott om tid. För den som har barn är Disneyland ett givet stopp. Det kan dock även vara roligt för vuxna som har ett intresse för Disneyfilmer. Ett besök på nöjesparken kan verkligen bli ett av parisbesökets höjdpunkter.

Triumfbågen (Arc de Triomphe)

Triumfbågen

Triumfbågen är ytterligare en av Paris många kända sevärdheter. Man finner detta monument vid den västra ändan av Champs-Élysées och den är en av de saker som man inte bör missa i Paris. Triumfbågen är 50 meter hög och är utsmyckad med vackra och detaljerade skulpturer. Konstruktionen av Triumfbågen tog 30 år från 1806-36 och började under kejsare Napoleon Bonapartes tid, även om den inte stod klar förrän 15 år efter hans död. Monumentet är byggt för att hedra de soldater som förlorade sina liv under franska revolutionen och Napoleons krig. Under bågen ligger även den okände soldatens grav som i sin tur är en symbol för alla stupade soldater under första världskriget. Det finns också möjlighet att gå upp på monumentet. Därifrån har man en fantastisk utsikt över de tolv avenyer som strålar ut från Triumfbågen. Faktum är att platsen tidigare kallades Stjärnplatsen på grund av dessa avenyer.

Se exotiska djur på Thoiry ZooSafari och besök Chateau de Thoiry

Thoiry ZooSafari

Thoiry ZooSafari är en stor djurpark som är belägen ca 40 km väster om Paris. För att ta sig dit rekommenderas det att man hyr en bil. Delar av parken är nämligen utformad som en bilsafari där man kör igenom för att komma djuren riktigt nära. I den afrikanska delen av parken kan man möta lejon, strutsar, giraffer, gnuer och många andra av den afrikanska savannens alla djur. Andra delar av parken besöker man till fots och det finns totalt ca 1000 djurarter representerade här. När man väl är vid Thoiry ZooSafari kan man även passa på att besöka det närliggande 1400-talsslottet Chateau de Thoiry. I närheten finns också en vacker botanisk trädgård och en stor lekplats för barn. Tillsammans blir dessa attraktioner en fin dagstur för den som vill komma en bit utanför Paris.

Finn lugnet i vackra Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg är en härlig slottsträdgård och Paris näst största park efter Parc de la Villette. Parken har anor från tidigt 1600-tal. I parken kan man beskåda över 100 olika statyer, monument och fontäner med bronsfontänen Fontaine de l’Observatoire som mittpunkt. Hit kommer alla möjliga sorters människor, speciellt på söndagar, för att slappna av och njuta av naturen runt Luxembourgpalatset. Det finns något att göra för alla åldrar men det går alldeles utmärkt att bara sitta och göra ingenting. Man kan hyra en båt på den stora åttkantiga dammen, eller lyssna på musik. Det finns även ponnyridning och tennis- och boulebanor. Många tar med sig lite mat och tar sig picknick i det gröna, men det finns även flera trevliga restauranger och kaféer. Detta är verkligen en grön oas mitt i den stora staden, ett andningshål efter flera dagar av sightseeing i högt tempo.

Funderar du på att ta bussen ner till Paris? Här på tripplo.com kan du hitta rabattkoder från Nettbuss.

Besök överdådiga Versailles

Versailles

Versailles ligger cirka 20 km utanför Paris, och för ta sig hit kan man åka både tåg eller buss. Här finns det enorma, vackra slottet som i många år var hem för det franska hovet. Slottet stod färdigt 1682, men sedan dess har man lagt till flera byggnader. Under den franska revolutionen avyttrade man en stor del av inredningen och konsten. Under 1960-talet lyckades man dock få tillbaka en hel del av möblerna och restaurera gamla textiler. Idag är det ett museum som är fyllt av fransk konst, det är verkligen som en fläkt från en annan era. Det är öppet alla dagar utom måndagar. Man brukar också ha konserter i slottet.

Fotografera vackra Place de la Concorde

Place de la Concorde

Place de la Concorde är Paris största torg med en yta på 84 000 kvadratmeter. Torget är beläget vid Champs-Élysées östra ända i motsatt ända från triumfbågen. Härifrån kan man även få en god vy av Eiffeltornet. På Place de la Concorde finner du två vackra upplysta fontäner och en stor egyptisk obelisk som en gång har stått utanför templet i Luxor. Under franska revolutionen döptes torget om till Place de la Révolution och det var här som många kungligheter och adelsmän avrättades med giljotin. Både Ludvig XVI och Marie Antoinette avrättades här. Oavsett om du inleder eller avslutar din vandring längs med Champs-Élysées på detta ställe är det god idé at dröja kvar en stund på Place de la Concorde. Här kan man ta många vackra bilder och se allt folk som passerar förbi.

Besök det häftiga Musée des Arts Forains

Musée des Arts Forains

För den som är ute efter ett lite mera udda museum kan Musée des Arts Forains vara värt ett besök. Här finner du gamla karuseller och andra föremål från karnevaler och nöjesfält. Det finns exempelvis vackra karuseller från 1800-talet, olika former av spel från karnevaler och mycket mer. En del av karusellerna fungerar fortfarande och besökare kan åka på dem. För att besöka Museet måste man boka tid eller delta vid någon av de offentliga visningar som sker då och då. För den som är intresserad av hur människor roade sig förr i tiden kan Musée des Arts Forains vara mycket intressant. Du får dessutom en chans att se en del av historien som många andra historiska museum inte skildrar.

Se alla vackra blommor (och fåglar) på Paris blomstermarknad (och fågelmarknad)

Blommor

I Paris finns det ett stort antal gatumarknader av alla möjliga slag där det går att fynda billiga eller sällsynta saker. En marknad som inte säljer så mycket som en turist kan ta med sig hem men som ändå kan var väl värd ett besök är Paris blomstermarknad. Den hålls på Île de la Cité, en ö i Seine som du kan nå via den berömda bron Pont Neuf. Här säljs blommor av alla tänkbara slag och för turister är den ett ypperligt tillfälle att ta vackra bilder som är fulla av färger och liv och rörelse. På söndagar byter marknaden tema och då säljs istället fåglar . Här säljs exempelvis duvor, kanariefåglar, papegojor och mycket mer. En utomhusmarknad för sällskapsdjur av den här storleken är unik i sitt slag i Europa.

Se Paris egen Frihetsgudinna

Frihetsgudinnan i Paris

Paris har många kända monument men frihetsgudinnan förväntar man sig kanske inte att finna här. Men på den västra sidan av den konstgjorda ön Île aux Cygnes i Seine hittar du en replika av just detta monument. Statyn är en fjärdedel så stor som originalet i New York. Den var en gåva till Paris stad av New York 1889 både som tack för Frankrikes gåva av originalstatyn och för att markera hundraårsjubileet av den franska revolutionen. Statyn blickar väst mot USA och ses som en symbol för vänskapen mellan Frankrike och USA. Det finns faktiskt ytterligare ett par frihetsgudinnor i Paris men detta är den största och den är väl värd ett besök. Många blir säkert förvånade av att se ett foto på den berömda statyn i en helt ny miljö.

Spana in 59 Rivoli

59 Rivoli

Adressen 59 Rivoli är ett måste att besöka för den som gillar modern konst. Från 1999 har byggnaden varit ockuperad av ett konstnärskollektiv. Trots att verksamheten var illegal blev den en av de mest besökta moderna konstutställningarna i Paris. Sedan 2006 har 59 Rivioli tagits över av Paris stad och man har rustat upp de fallfärdiga lokalerna. Numera har över 30 konstnärer billiga ateljéer här. Byggnadsfasaden är täckt av häftiga skulpturer och graffiti och på helgerna kan du även se kostnadsfria konserter här. Utställningarna sträcker sig över 6 våningar och är också helt kostnadsfria. Du kan dessutom se konstnärerna arbeta och samtala med dem. Det ger 59 Rivoli en intim känsla som få konstgallerier kan matcha.

Lär dig mer om medicinsk historia på Musée d’histoire de la médecine

Musée d’histoire de la médecine

Detta är en av Paris mindre och mer obskyra museer. Musée d’histoire de la médecine skiljer sig verkligen från de större museerna och ligger i universitetsbyggnaden Université Paris Descartes. Här hittar du en samling av medicinalhistoriska objekt. Gamla kirurgverktyg, proteser och mycket annat. Utställningen är både intressant och en smula morbid. Du kan bland annat se ett bord fullt av mänskliga kroppsdelar som skapades av en italiensk doktor och gavs som en gåva till Napoleon III. Att besöka museet tar bara någon timme och är en annorlunda upplevelse. Du kommer garanterat bli glad av att du lever i den moderna kirurgins era. Man kan ta flera minnesvärda bilder och entrén kostar inte särskilt mycket.

Kostnadsfri disco-hopping i Paris

Nattklubb

Känner du dig danssugen i Paris men har lyckats bränna upp hela reskassan? En del nattklubbar har faktiskt kostnadsfritt inträde, som hippa Wanderlust och Nüba vid Quai d’Austerlitz. Wanderlust är ett enormt ställe, utspritt över 1500 kvadratmeter, där det spelas house och techno hela natten lång. Nüba bjuder på en storslagen utsikt över staden från den enorma terassen, där det även serveras mat. Här finns ingen besvärlig klädkod att tänka på. Bortsett från att man kan dansa loss till pop och techno går det även att ägna sig åt lite foosball. Ta Metro Gare d’Austerlitz för att komma hit.

Slå dig ner en stund vid Canal Saint Martin

Canal Saint Martin

Canal Saint-Martin är kanske mest känd från den franska filmen “Amélié från Montmartre”. Det är en av Paris vackraste kanaler med sina pittoreska broar och grönskande kajer. Floden sträcker sig från République till Belleville och är ett trevligt promenadstråk som turister och lokalbor flockas till vid solnedgången. Det finns flera barer och restauranger längs med vattenkanten, och även ett antal tunnelbanestationer. Packa picknicken och en flaska rött och slå dig ner på en bänk vid flodens kant. För att komma hit kan man exempelvis hoppa av vid tunnelbanestationen Jacques Bonsergent.

Gå på fransk utomhusbio

Utomhusbio

Utomhusbio är något som de flesta uppskattar, särskilt i sommartid. Och varje sommar går det faktiskt att se på film helt gratis i Parc de la Villette (vid Porte de Pantin), Frankrikes största utomhusbio! Arrangörer är Cinéma en Plein Air festivalen och i programmet kan filmentusiaster glädjas åt ett brett utbud av franska klassiker, Hollywood-filmer, komedier och kortfilmer. Förutom Cinéma en Plen Air finns det en rad andra utomhusfestivaler som bjuder på intressanta filmprogram. Du hittar bland annat Cinéma au Clair de Lune, en festival som arrangeras på flera ställen i Paris under augusti månad.

Besök några av Paris”gömda” passager

Galerie Vivienne

Tidigare fanns det massor av gömda passager och gallerior över hela Paris. De flesta byggdes av olika stadsplanerare under slutet på 1700-talet. Många har försvunnit eller förstörts under århundradens lopp men en del står fortfarande kvar och är väl värda ett besök. Passage du Grand Cerf är en sådan plats, byggd 1825 och nyligen renoverad till sin ursprungliga glans. Du hittar den på 145, Rue Saint-Denis. För arkitekturglada besökare rekommenderas Galerie Vivienne, en fantastiskt vacker och välbevarad galleria vid Rue des Petits Champs. Önskar du att kombinera ditt passagebesök med andra sevärdheter ska du strosa bort till Passage Jouffroy, en 1800-tals galleria som bland annat är hem åt vaxdockmuseet Grévin och anrika Hotel Chopin.

Botanisera bland nya och gamla böcker i den antika bokhandeln Shakespeare & Company

Shakespeare & Company

Shakespeare & Company är en känd bokhandel i latinkvarteret som har funnits sen 1919. Här har det sålts engelskspråkiga böcker i nästan 100 år och bokhandeln är en populär mötesplats för unga författare och allmänt litteraturintresserade. Det är till och med möjligt för författare att bo i bokhandeln, självklart under en begränsad. På andra våningen är det fritt fram att slå sig ner och läsa böckerna som finns där. Du hittar Shakespeare & Company p 37, Rue de la Bûcherie. Öppettiderna är 10-23, både på vardagar och helger.

Upplev Paris från en sidovagn

Retro Tours motorcyklar

Retro Tours är ett företag som arrangerar guidade turer genom Paris, i en sidovagn! Ta chansen att upptäcka staden på ett kul och annorlunda sätt, antingen själv eller tillsammans med partnern, eller varför inte hela familjen? Njut av den friska vinden i ansiktet medan du svischar fram genom Paris gator med din Gentlemen Sider (förare och guide). Upplev staden från ett helt nytt retroinspirerat perspektiv medan du får lära dig om Paris rika kulturarv och hemligheter. Du hittar Retro Tours på Place de la Concorde.

Besök Art Ludique Museet

Art Ludique Museet

Gillar du serietidningar, animerade filmer, videospel och manga får du inte missa ett besök på Art Ludique. Det är nämligen ett museum som är helt tillägnat serietidningens konst och kulturhistoria. Här hålls det flera roliga utställningar varje år som både visar konst och spännande rekvisita från olika serietidningsuniversum. Du kan lära dig otroligt mycket om design och produktion och beskåda originalteckningar från populära seriefigurer. Art Ludique finns på 34 Quai d’Austerlitz. Du tar dig enklast hit med metro (Gare D’Austerlitz). Därifrån är det endast en 5 minuters promenad bort till muséet.

Unna dig en läcker drink på flärdfulla Le Ritz

Le Ritz

Njut av en drink i ett äkta parisiskt palats från förra sekelskiftets stordagar. Paris är fullt av lyxiga hotell och palatslika byggnader men Le Ritz är kanske ändå det mest emblematiska av alla. Att ta en drink på Le Ritz är utan tvekan en unik upplevelse som man inte glömmer i första taget. Här har berömda författare som Ernest Hemingway spenderat många dyrbara timmar. För en ännu lyxigare upplevelse kan du förstås välja att stanna ett par dagar på detta femstjärniga hotell. Du kommer att välkomnas med ett ljuvligt spa och en stor inomhuspool. Le Ritz ligger nära både Palais Royale och Place de la Concorde.

Upptäck Paris längs de historiska järnvägsspåren

Promenade Plantée

Om du letar efter ett annorlunda sätt att upptäcka Paris på, kan du följa de sedan länge övergivna järnvägsspåren. Promenera längs Promenade Plantée som är 4.7 km lång och sträcker sig över ett nedlagt järnvägsspår i östra delen av staden. La Promenade Plantée kan översättas till ”den gröna passagen”. Här kan man slå sig ner i skuggan av de lummiga träden med en välfylld picknickkorg och en flaska rött. Känner du dig redo för lite motion bjuder La Promenade på en rejäl vandringsled. Den tar dig hela vägen ner till Jardin De Reuilly, en av Paris många ”gömda” trädgårdar.

Gå på en hemlig smakvandring

Ost och vin

Paris har hur mycket som helst att erbjuda när det kommer till mat och dryck. En annorlunda tur som många matälskare rekommenderar är dock Secret Montmartre Food Tour. Turen startar, som namnet antyder, i Montmartre, ett av Paris populäraste distrikt. Den kan ses som en riktigt bra snabbkurs i parisisk matkultur. Deltagarna får möjligheten att prova en mängd olika baguetter, ostar och viner från Frankrikes främsta vindistrikt. Självklart får man även smaka på det bästa och läckraste som det franska patisserieköket har att erbjuda.

Vidare läsning